Najčitanije

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica je na zahtjev Granskog sindikata sudstva Crne Gore održala sastanak sa njihovim predstavnicima, 16.04.2019. godine.

Sastanku su prisustvovali gospodin Nikola Ćipović, predsjednik sindikata sudstva, gospodin Dejan Đukić, predsjednik sindikata Osnovnog suda u Podgorici, gospodin Milenko Šušić, predsjednik sindikata Osnovnog suda u Nikšiću i gospođa Biserka Ivanović, predsjednica sindikata Višeg suda u Podgorici.

Tokom susreta sa predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore, razmijenjena su mišljenja o problemima zaposlenih u grupi poslova "D", konkretno savjetnika i namještenika, koji nijesu dobili uvećanje zarade na koeficijent u iznosu od 0.45%, odnosno određenim rješenjima utvrđenim važećim Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Razgovaralo se i o zajedničkom nalaženju mogućnosti rješavanja pitanja statusa savjetnika u sudstvu, polazeći od značaja i odgovornosti posla koji obavljaju, ali i o povećanju zarada ukupne sudske administracije.

Povodom pokrenutih inicijativa za izmjene Zakona o sudovima i Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i tim povodom već formiranih radnih grupa, sindikalni predstavnici su upoznali predsjednicu Medenicu sa namjerom da sindikat svojim predlozima u vezi ovih aktivnosti doprinese u dijelu svojih nadležnosti unaprjeđenju postojećih normi. Posebno je ukazano na potrebu izrade novog, posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u sudstvu.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je podržala aktivnosti Granskog sindikata sudstva Crne Gore i iskazala spremnost da se uključi u rješavanje pitanja u pogledu zarada zaposlenih u grupi poslova "D", te da će shodno svojim nadležnostima obaviti razgovor sa ministrom pravde, gospodinom Zoranom Pažinom, sa posebnim akcentom na član 22 stav 1 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Dogovoreno je i da se dostavi nacrt posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u sudstvu, pa da se nakon toga formiraju dva pregovaračka tima sastavljena od članova Sudskog savjeta i Granskog sindikata sudstva Crne Gore, radi njegovog potpisivanja.

Predstavnici Granskog sindikata sudstva su takođe informisali predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore i o preduzetim aktivnostima za organizovanje prvih rekreativno-sportskih susreta zaposlenih u sudstvu, planiranih za septembar 2019. godine.

Na osnivačkoj skupštini Sindikata sudstva Crne Gore za predsjednika je izabran Nikola Ćipović, saopšteno je iz te organizacije.

Na Skupštini je, između ostalog, usvojen Statut Sindikata i izabrano sindikalno rukovodstvo.

“U narednom periodu novoizabrani Sindikat imaće za cilj da kroz partnerski odnos sa poslodavcem i Vladom Crne Gore, pregovara o načinima unapređenja statusa i materijalnog položaja zaposlenih u sudstvu”, navodi se u saopštenju.

To, kako se dodaje, podrazumijeva zalaganje za bolji ekonomsko-socijalni status, rješavanje stambenih pitanja, adekvatno korišćenje godišnjih odmora, potrebne rehabilitacije, kao i pružanja podrške i pomoći članovima ove organizacije.

“Odluka o osnivanju sindikata sudstva donijeta je jednoglasno, na sjednici na kojoj su prisustvovali 12 sindikalnih organizacija koje čine 70 odsto sudstva. I ovim putem pozivamo ostale sindikalne organizacije sudstva da nam se priključe u ostvarivanju ciljeva i zadataka koji će doprinijeti poboljšanju položaja zaposlenih, a samim tim i efikasnosti crnogorskog pravosuđa”, poručeno je iz novog sindikata.

Subcategories